Suspendarea președintelui  Igor Dodon, inițiată de liberali, este la îndemâna puterii oligarhice și i-ar putea deschide calea spre funcția de prim-ministru controversatului oligarh Vlad Plahotniuc. Este opinia doctorului în drept constituțional, Alexandru Arseni, dar și a altor observatori independenți contactați de Report.md.

Deputații liberali au inițiat luni procedura de suspendare a lui Igor Dodon din funcția de președinte, invocând declarațiile anticonstituționale ale acestuia privind autoproclamata republică transnistreană și regimul separatist de la Tiraspol.

Ghimpu face jocul lui Plahotniuc?

Potrivit doctorului în drept constituțional, Alexandru Arseni, acest joc politic al liberalilor ar putea fi exploatat de PD, pentru a-l propulsa pe noul său lider, controversatul oligarh Vlad Plahotniuc, în funcția de premier, în acest sens fiind simptomatică reacția PD-ului, care nu s-a pronunțat nici pro, nici contra inițiativei liberalilor: „Odată cu suspendarea lui Dodon, acesta nu-și mai putea exercita funcțiile până la referendum, iar atribuțiile șefului statului vor fi îndeplinite de un președinte interimar care, conform Constituției, va deveni președintele Parlamentului, adică finul lui Plahotniuc , Andrian Candu. Premierul Pavel Filip, și el un apropiat a lui Plahotniuc,  ar putea demisiona subit, iar pentru funcția de premier să fie propus Vlad Plahotniuc. Și nimic nu-l va putea determina pe finul Candu să nu-l desemneze pe nașul Plahotniuc la funcția de premier. Prin urmare, putem suspecta că, prin inițiativa lor, liberalii pur și simplu sunt puși să bată toba”, a explicat Alexandru Arsene.

Analistul politic Ion Tăbârță nu exclude un asemenea scenariu: „În Moldova totul este posibil. Nu o singură dată am asistat la scenarii care păreau neverosimile”. Totuși, în opinia sa, cel mai probabil, în acest caz PL joacă pe cont propriu, încercând să-și mai „spele imaginea” în fața electoratului.

„Ultimul strigăt” al lui Mihai Ghimpu

Analistul politic Igor Boțan consideră că inițiativa lui Mihai Ghimpu de suspendare a lui Dodon este „un strigăt de disperare”:  „Ghimpu a nimerit într-o situație foarte proastă - și-a pierdut și susținătorii și rostul de a mai rămâne în politică. Acum caută pretexte pentru a reveni în atenția opiniei publice”, a comentat Boțan.

Potrivit lui, Plahotniuc oricum îi controlează atât pe liberalii lui Ghimpu, cât și pe socialiștii lui Dodon: „PD a creat un cartel atât cu Ghimpu cât și cu socialiștii. Au fost distribuite funcțiile, iar acum fiecare face ceea ce i s-a spus să facă. Socialiștii luptă cu unionismul, Mihai Ghimpu luptă cu imperialismul rus, iar democrații îi liniștesc și pe unii și pe alți. Adică fac exact ce le place să facă – să arunce praf în ochi”, a conchis Igor Boțan.

Potrivit Art. 89 din Constituție, șeful statului poate fi suspendat ”în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei. Preşedintele Republicii Moldova poate fi suspendat din funcţie de Parlament, cu votul a două treimi din deputaţi”. Procedura trebuie inițiată de cel puțin o treime din deputați și votată de cel puțin două treimi. Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile trebuie organizat un referendum pentru demiterea preşedintelui.

Dragoș Drăgan