Experții cer suspendarea contractului pentru explorarea a 40% din teritoriul Republicii Moldova, unei companii înregistrată în zone off-shore și evaluarea licitației de concesionare.

Apelul adresat Guvernului vine ca reacție la o serie de nereguli depistate în cadrul procesului de concesionare a lucrărilor de explorare. Principalele aspecte problematice țin de transparența procesului de concesionare, desfășurarea concursului de concesionare și particularitățile contractuale.

Un subiect sensibil este protecția mediului. Potrivit experților, contractul de concesionare face referință la evaluarea impactului mediului, invocând inclusiv posibilitatea interzicerii demarării anumitor lucrări, dacă acestea vor avea un impact negativ asupra mediului.

Experții propun suspendarea contractului semnat între Ministerul Mediului și „Frontera Resources International” și crearea unei Comisii mixte de investigare a condițiilor în care s-a desfășurat concursul de concesionare inițial, cu organizarea unor consultărilor publice transparente.

Anterior, analistul „Expert-Grup”, Denis Cenușă a publicat un studiu care se referea la 10 probleme majore, inclusiv o serie de incoerențe în acțiunile Ministerului Mediului și ale Guvernului încă de la primele etape ale procesului de concesionare.

Și criteriile de selectare a companiei concesionare provoacă semne de întrebare, deoarece au fost excluse în totalitate aspectele ce țin de managementul și performanța financiară. Iar contractul de concesiune cu Frontera Resources International deși prevede obligații față de protecția mediului, nu specifică sancțiuni concrete pentru încălcarea legislației cu privire la mediu.

Au fost formulate suspiciuni referitor la corectitudinea concursului de concesionare, creându-se impresia că „Frontera Resources International” era pregătită din timp să-l câștige.

La 3 martie a fost semnată declaraţia de colaborare între Guvernul Republicii Moldova şi „Frontera Resources International” privind explorarea hidrocarburilor din sudul Republicii Moldova. Atunci Guvernul anunța că respectiva companie americană va explora hidrocarburile din sudul Republicii Moldova şi va investi peste 6 milioane de dolari în următorii 5 ani, cu potenţial de creştere la 50-100 milioane, în caz de succes. Totodată, investitorul va crea aproximativ 300 de locuri de muncă.

În realitate, compania ”americană” Frontera Resources este înregistrată pe Insulele Cayman.

Potrivit mold-street.com, compania se confruntă cu grave probleme financiare, iar cotația acțiunilor sale la bursa de la Londra a scăzut în 2016 de 7 ori, ceea ce reflectă pesimismul investitorilor și perspectivele sumbre ale companiei. În anii 2011-2015, compania a lucrat în pierdere, iar veniturile sunt în scădere. De exemplu, în 2015, la o cifră de afaceri de 3,7 milioane de dolari, obţinute din vânzările de petrol şi gaze, pierderile au constituit 20,5 de milioane de dolari. În prima jumătate a anului 2016, veniturile companiei s-au ridicat la doar două milioane de dolari, în timp ce pierderile se apropie de 11 milioane dolari.

Frontera Resources se află într-un litigiu cu Guvernul Georgiei pentru că ar fi încercat să evite plata unei datorii de 30 milioane de dolari până la 1 august 2016. Compania din SUA susținea că datoria ar urma să fie plătită de subsidiara Frontera din Georgia. În plus, se inițiase și o procedură de faliment.

Brokerii şi analiştii de la Bursa de la Londra au susţinut că manevra arată că echipa de management dă dovadă de „deficit intelectual, deficit moral sau ambele”. Abia la finele anului 2016, Frontera Resources a anunţat despre restructurarea datoriei până la 1 august 2020.

Dragoș Drăgan