Deputații vor să devină avocați fără a susține examenul de calificare și fără un stagiu obligatoriu de un an și jumătate. Un proiect de lege în acest sens a fost depus în Parlament de un grup de deputați din diferite grupuri parlamentare.

Acesta prevede, între altele, înlesniri pentru persoanele care dețin funcția de deputat și pentru cele care au deținut-o anterior în a accede în avocatură. Pentru aceasta, ei ar urma să întrunească o singură condiție – să aibă cel puțin 10 ani vechime de activitate în domeniul dreptului.

Mai mulți avocați și-au exprimat dezacordul față de această inițiativă. În opinia lor, acest privilegiu pe care și-l trag deputații este inechitabil. Normele generale stipulează că pentru a putea obține statutul de avocat, este necesar un stagiu de 18 luni în cadrul unui barou de avocați, precum și susținerea unui examen de calificare. În plus, pentru a putea fi admisă la stagiul de formare, o persoană trebuie să susțină, de asemenea, un examen.

Unul dintre autori a fost avocat stagiar, dar nu a luat examenul în avocatură

Unul dintre autorii proiectului de lege este deputatul socialist, Vasile Bolea, care, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Parlamentului, a fost avocat stagiar în perioada 2009-2010, dar așa și nu și-a luat licența de avocat. Deputatul spune că proiectul a fost consultat cu Uniunea Avocaților, iar inițial se prevedea acordarea licenței de avocat nu doar deputaților, dar tuturor persoanelor cu funcție de demnitate publică, între care: președinți de raioane, membrii CEC, membrii ANRE, dar și președintele țării. Potrivit lui Bolea, Uniunea Avocaților nu a fost de acord cu o listă atât de mare, dar a acceptat, totuși, ca deputații să poată deveni avocați fără susținerea examenului și fără stagiu de practică.

”O rugăminte din partea avocaților”

”De fapt, a fost o rugăminte a Uniunii Avocaților. De ce ei acum se împotrivesc? Cineva a hotărât să o facă pe deșteptul”, a replicat deputatul socialist criticilor parvenite din partea Uniunii Avocaților. El a menționat că în proiectul de lege respectiv sunt prevederi care au menirea să rezolve situațiile de incompatibilitate ale avocaților și le oferă acestora posibilitatea să aibă și alte funcții, pe lângă profesia de avocat. Potrivit documentului,  profesia de avocat ar urma să fie compatibilă cu activitățile de mediator, traducător autorizat, arbitru al judecății arbitrale, administrator/lichidator autorizat, mandatar autorizat în proprietatea intelectuală, membru ales în organele auto-administrative ale avocaților, membru nepermanent al CEC, precum și cu activitatea de consilier raional sau local.

Deputatul socialist a mai argumentat că de prevederea care îi privilegiază pe deputați ar urma să beneficieze foarte puține persoane, întrucât puțini dintre legiuitori au cel puțin 10 ani vechime în domeniul dreptului, așa cum prevede proiectul: ”E greșit să se creadă că va fi o coadă de 101 deputați care vor cere licență de avocat”, a subliniat Bolea. Întrebat de Report.md dacă își dorește să devină avocat, deputatul a spus că nu știe exact: „Ceea ce ne dorim noi azi, putem să nu ne dorim mâine”, a reacționat deputatul. Atunci când i-am amintit despre perioada când a fost avocat stagiar, deputatul a recunoscut că nu a reușit să susțină examenul, dar a spus că îl va susține la primăvară, fără a profita de amendamentul propus la Legea avocaturii, în cazul în care acesta va fi votat.

Președintele Uniunii Avocaților:  ”Vom examina posibilitatea de a intra în grevă”

Pe de altă parte, președintele Uniunii Avocaților, Nina Lozan, a declarat că proiectul de lege nu a fost elaborat la „rugămintea” avocaților, așa cum a afirmat deputatul socialist. Dimpotrivă, situația cu incompatibilitățile avocaților a fost stipulată în cadrul unui alt proiect de lege, elaborat de Ministerul Justiției și aprobat deja de Guvern, iar autorii acestui nou proiect de lege au „împrumutat” unele prevederi de acolo, la care au adăugat-o și pe cea referitoare la obținerea licenței de avocat de către deputați fără susținerea examenului de calificare. Proiectul a fost transmis în Parlament în luna mai 2016 și conține propunerea ca toți cei care vor să obțină licența de avocat, să susțină examenul de calificare. Uniunea Avocaților insistă ca anume acest proiect să fie examinat de către deputați, nu cel trunchiat.

”Dacă sunt atât de puțini deputați care își doresc să devină avocați, de ce să nu susțină examenul? Eu cred că ar fi o onoare dacă deputații, dar și judecătorii și procurorii ar susține un examen”, a subliniat președintele Uniunii Avocaților. Nina Lozan a mai spus că a convocat în ședință extraordinară Consiliul Uniunii Avocaților, pentru a discuta această inițiativă. Ședința va avea loc pe 12 ianuarie, iar avocații vor dezbate, inclusiv, posibilitatea de a intra în grevă, în cazul în care se va insista asupra acestei inițiative.

Judecătorii și procurorii, scutiți de examenele de calificare

Conform actualei Legi cu privire la avocatură, persoanele care deţin titlul de doctor, precum şi cele care au cel puţin 10 ani vechime în muncă în funcţia de judecător sau procuror sunt scutite de efectuarea stagiului  profesional şi de examenul de calificare pentru obținerea licenței de avocat. În opinia lui Vladislav Gribincea, avocat și președinte al Centrului de Resurse Juridice, dacă procurorii, de exemplu, au tangență în fiecare zi cu activitatea avocaților, atunci activitatea deputaților este mult mai îndepărtată de cea a avocaților. El a remarcat și faptul că proiectul de lege propus de grupul de deputați nu prevede un termen minim de aflare în funcția de deputat pentru a putea beneficia de aceste înlesniri: ”Poți să fii deputat numai 3 zile și apoi să vrei să devii avocat”, a sesizat Gribincea.

Avocații se pronunță și pentru eliminarea judecătorilor și procurorilor din lista privilegiaților care acced în avocatură fără examen, aceasta fiind și o recomandare a Consiliului European al Barourilor.

În conformitate cu Legea despre statutul deputatului în Parlament, activitatea de deputat este incompatibilă cu alte activități remunerate, inclusiv cu cea de avocat, cu excepția activității didactice și științifice desfășurate în afara programului stabilit de Regulamentul Parlamentului.

Autorii noului proiect controversat sunt deputații neafiliați Anatolie Zagorodnîi, Nae-Simion Pleşca și Ştefan Creangă, deputații Partidului Democrat: Corneliu Padnevici, Constantin Ţuţu, Demian Caraseni și Corneliu Dudnic; deputatul  Partidului Liberal Democrat, Anghel Agache și al Partidului Liberal, Petru Cosoi, precum și deputații socialiști Vasile Bolea și Alla Dolinţă.

Natalia Enache