Deputații moldoveni au amendat Legea cetățeniei oferind posibilitate străinilor bogați să obțină cetățenia Republicii Moldova dacă acceptă să împrumute statului 250 de mii de euro pentru o perioadă de 5 ani.

Societatea civilă a aflat post factum și atenționează că prin acest amendament  Moldova a fost transformată de către actuala guvernare într-un mecanism de legalizare a mijloacelor financiare de origine frauduloasă – un avertisment important având în vedere că, în 2014, din sistemul bancar moldovenesc a fost furat, cu acordul tacit al autorităților, 1 miliard de dolari. Banii sunt căutați acum de detectivii de la compania americană „Kroll”.

Moldovenii vor restitui inclusiv dobânda cămătarilor

Urmare a acestei modificări legislative, contribuabilii - cetățenii moldoveni cu acte în regulă - sunt puși de către propriii guvernanți în situația să-i întoarcă străinului cămătar (deja cu cetățenie moldovenească) întreaga sumă şi dobânda în cel mult 5 ani. „Vorbim de o formă de cămătărie pusă la cale de un grup de cetăţeni, care deţin resurse financiare şi care, prin persoane interpuse (cărora li se oferă cetăţenie, adică protecţie din partea autorităţilor Republicii Moldova) doresc să stoarcă în continuare bani curaţi şi legalizaţi din bugetul Moldovei”, atenționează Transparency International - Moldova.

În decembrie 2016, societatea civilă din Republica Moldova, sprijinită de partenerii de dezvoltare (FMI, BM, UE și SUA), a reușit să blocheze o altă inițiativă legislativă controversată prin care se încerca amnistia capitalurilor obținute ilegal. Atunci, datorită presiunii publice, proiectul numit cochet „pentru liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală” a fost retras din agenda parlamentară chiar dacă fusese votat deja în prima lectură. Experții economici atenționau că prin acel proiect, cei care au furat miliardul de dolari din băncile moldovenești ar încerca să aducă banii înapoi în Moldova, pentru a-i pune la adăpostul justiției corupte și controlate politic, legalizându-i înainte ca cei de la „Kroll” să ajungă la ei și să-i recupereze forțat.

Aceeași executori

Curios este faptul că autorii inițiativei legislative de amendare a Legii cetățeniei sunt aceeași deputați ca şi în cazul proiectului de „liberalizare a capitalului şi stimulare fiscală”. Între aceștia se numără însuși șeful Legislativului, democratul Andrian Candu, și un al democrat, Sergiu Sîrbu, deputatul care „împachetează” juridic cele mai scandaloase inițiative legislative ale guvernării oligarhice.

Și de această dată exponenții guvernării au găsit argumente nobile în susținerea inițiativei lor de amendare a Legii cetățeniei – o inițiativă controversată, camuflată sub un titlu de lege neintrigant pentru jurnaliști grăbiți: „cu privire la modificarea și completarea unor acte legislative”. Guvernanții își justifică amendamentul prin intenția nobilă de a „atrage în Moldova persoane interesate să facă investiții, creând locuri de muncă sau valori economice în țară”.

Dubios! Cetățenia neatractivă a Moldovei, vândută contra a 100 de mii de euro. Cui?

Reieșind din amendamentele la Legea cetățeniei operate de deputați, Ministerul Justiţiei a elaborat un proiect de hotărâre de guvern prin care stabilește regulile de acordare a cetăţeniei prin investiţie. Astfel, proiect de hotărâre de guvern stabileşte, între altele, că ”cetăţeanul străin sau apatridul care aplică pentru dobândirea cetăţeniei Republicii Moldova prin investiţie trebuie să întrunească următoarele condiţii: să verse în monedă naţională sau în una din valutele liber convertibile pe teritoriul Republicii Moldova o contribuţie nerambursabilă în valoare de cel puţin 100 mii euro în Fondul de investiţii publice pentru dezvoltare durabilă… sau să efectueze şi să menţină o investiţie în cel puţin unul din domeniile de dezvoltare strategică a Republicii Moldova (…), pentru o perioadă de cel puţin 60 de luni, în valoarea de cel puţin 250 mii euro”.

Potrivit experților Transparency International – Moldova, mecanismul desenat, ce urmează a fi trecut prin Guvern, „ar putea legaliza interesele clare de oficializare a unor fluxuri financiare de origine dubioasă, implicând instituţiile statului şi cetăţenii Republicii Moldova în noi scheme de cămătărie prin intermediul emiterii de instrumente de datorie publică internă”.

Moldova expune pericolului întreaga regiune

În același proiect, autorii stabilesc ca„domenii de dezvoltare strategică” (în care ar urma să investească străinii solicitanți de cetățenie) două direcții: „dezvoltarea sectorului imobiliar” și „dezvoltarea sectorului financiar public şi a investiţiilor publice prin procurarea şi menţinerea în proprietate a hârtiilor de valoare de stat”. Experții atenționează, însă, că aceste două domenii nu au o importanţă strategică pentru Republica Moldova, ci sunt domenii caracterizate de speculaţii financiare. „Ambele domenii ar permite doar o atragere temporară a resurselor financiare libere, aflate peste hotare, fiind o formă de legalizare a resurselor, cu extragerea ulterioară a acestora”, susține Transparency International - Moldova. Sectorul imobiliar este suprasaturat cu oferte de bunuri imobiliare care nu sunt realizate din cauza puterii de cumpărare slabe şi reducerii activităţilor economice în Republica Moldova, iar procurarea hârtiilor de valoare de stat în contextul acordării cetăţeniei nu reprezintă o investiţie, ci un împrumut impus statului Republica Moldova, susțin experții.

Aceștia atenționează partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, inclusiv FMI și BM, asupra intenției guvernanților moldoveni de a pune valorile mobiliare de stat la dispoziţia unor potenţiali investitori cu mijloace de origine frauduloasă, care ar putea intra ulterior în circuitul financiar internaţional şi regional.

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari (FOTO dreapta), respinge, însă, aceste temeri. El spune că autorităţile vor verifica atent investiţiile şi proprietarii, astfel încât să fie admise doar cele sigure.

Amendamentele operate îi plac și pro-rusului Dodon

Interesant este faptul că președintele pro-rus Igor Dodon a vorbit cu mult timp în urmă, la o întâlnire, la Moscova, cu un grup de potențiali investitori ruși, despre avantajele descrise abia acum în proiectul pregătit pentru Guvern de către Ministerul Justiției. El încerca să-i convingă pe potențialii investitori ruși să dobândească cetățenia moldovenească prin investiție „deoarece, cu pașaportul moldovenesc, poți merge fără vize în Europa. Săptămâna viitoare se va decide suma...”, le spunea atunci Dodon antreprenorilor ruşi. „Obțineți cetățenia Moldovei și, respectiv, dreptul de a circula fără vize în Europa”.

Experții Transparency International - Moldova mai atenționează UE, SUA, Germania, România, precum și FMI și BM asupra inadmisibilităţii legalizării sub orice forme şi pretexte a capitalurilor obţinute ilegal, sub acoperirea unor legi şi hotărâri de guvern adoptate cu abateri de la prevederile constituţionale, contrare interesului public şi angajamentelor internaţionale asumate de către Republica Moldova, în special prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Vitalie Călugăreanu