Ministerul ucrainean de Externe a anunțat sâmbătă că o purtătoare de cuvânt generată de inteligența artificială (IA) va avea sarcina de a comenta afacerile consulare, citind texte care vor fi scrise întotdeauna de ființe umane, transmite ANSA.

„Pentru prima dată în istorie, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a creat o personalitate digitală folosind tehnologii de inteligență artificială pentru a comenta oficial informațiile consulare destinate presei”, a spus ministerul.

Avatarul poartă numele de Victoria Shi, prenumele invocând „victoria” țării sale în războiul împotriva invaziei ruse, în timp ce numele de familie înseamnă pur și simplu „AI” în ucraineană. "Sunt o persoană digitală. Asta înseamnă că textul pe care îl auzi nu a fost citit de o persoană reală. A fost creat de inteligență artificială", a spus noua purtătoare de cuvânt, în primul său videoclip pe YouTube.

Victoria Shi a preluat trăsăturile cântăreței și influencerei ucrainene Rosalie Nombre, fostă concurentă în versiunea ucraineană a reality-show-ului „The Bachelor”, născută la Donețk, un oraș important din est ocupat de Rusia. Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe a confirmat însă pentru AFP că, comunicatele de presă vor fi „scrise și verificate de oameni reali”.

„AI ne ajută doar să generăm partea vizuală”, a explicat el. Viitoarele sale declarații vor fi publicate online și puse la dispoziția jurnaliștilor. Ministerul a precizat că Victoria Shi nu va înlocui purtătorul său de cuvânt oficial, care este foarte real, ci se va ocupa doar de afaceri consulare. Kievul a dat asigurări că a luat măsuri pentru a preveni răspândirea declarațiilor false ale purtătorului său de cuvânt, apelând inclusiv la un cod QR pentru a dovedi autenticitatea video-urilor difuzate.

Alegerea unei purtătoare de cuvânt generată de inteligența artificială urmărește și să „economisească timpul și resursele ministerului”, a explicat Kouleba. „Astfel adevărații diplomații  vor putea fi mai eficienți și se vor concentra pe alte activități”.

sursa: RADOR RADIO ROMANIA