Oare Putin ar împărți, într-adevăr, Ucraina între Vest și Est? Pe baza analizei portalui Kontra, răspunsul scurt este: NU.

Această întrebare a apărut după ce vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, fost președinte și premier, Dimitri Medvedev, care este considerat a fi un susținător necondiționat al lui Putin, a publicat pe canalul Telegram o hartă în care Ucraina este împărțită între alte țări, cea mai mare parte aparținând Rusiei, iar altele mai mici, la vest, Ungariei, Poloniei și României, scrie portalul Kontra.

Această afirmație este îngrijorătoare, deoarece declarațiile lui Medvedev pot fi interpretate ca mesaje ale președintelui Putin – conform unor presupuneri. De data aceasta, postarea respinge conceptul lui Zelenski despre Ucraina postbelică și conturează un concept care este remarcabil, în ciuda faptului că este lipsit de o bază reală.

De la izbucnirea războiului se pune problema destul de des din partea rusă în sensul că Ucraina, în forma sa actuală, este un stat artificial, neviabil, a cărui dezintegrare este o necesitate istorică. Dintr-un punct de vedere și mai extrem, ucrainenii nu pot fi considerați cu adevărat un popor independent, ci mai degrabă un fel de etnie rusă cu un dialect specific și unele diferențe culturale.

În timp ce acest din urmă fapt este infirmat în sine de războiul hotărât, eroic de apărare națională a ucrainenilor, operațiunile rușilor, care au durat ani de zile, dar s-au transformat într-un război deschis abia anul acesta, reprezintă o amenințare foarte reală la adresa integrității teritoriale a Ucrainei sau în cel mai rău caz pentru simpla sa existență.

Din partea relevantă a discursului lui Viktor Orbán de la Băile Tușnad (o opinie împărtășită de mulți experți analitici) putem aminti că cauza conflictului armat și cheia încheierii acestuia este conflictul de interese al celor două mari puteri, Rusia și Statele Unite, cu privire la status quo-ul din Europa de Est.

Atâta timp cât țările occidentale conduse de germani oferă Ucrainei bani, consilieri, mercenari și arme, probabil că aceste țări nu ajută decât la prelungirea războiului și nu la retragerea rușilor.

Putin nu poate și nu vrea să atace niciunul dintre statele membre NATO, dar nu va tolera fără cuvinte provocările similare cu aderarea țărilor scandinave. Deși rușii știu exact că nu ei ar fi cei mai mari perdanți ai războiul prelungit, ar fi și în interesul lor să fie pace care ar însemna și sfârșitul izolării.

Ursul rus comunică adesea într-un mod cu greu de înțeles din punctul de vedere al așa-numitului Occident dezvoltat. Oferirea de părți complete de țară pentru trei state membre NATO pe o platformă de socializare nu este, probabil, o coincidență, dar nici o glumă, se arată în articolul publicat de Kontra.

Deși nici Orbán, nici românii, și mai ales polonezii, nu își pot permite să ia în considerare în mod serios o nouă Europă Centrală și de Est bazată pe o astfel de împărțire, poate fi un mesaj important pentru americani în sensul că rușii ar fi dispuși să-și ispitească aliații estici cu un "dar" neprețuit chiar dacă acest concept este mai degrabă o categorie științifico-fantastică decât o realitate geopolitică.

Dar putem considera și altfel, și anume că Putin a transmis un mesaj, potrivit căruia: Ar fi timpul pentru negocieri la o scară sănătoasă înainte ca să fie forțați la soluții mai puțin rezonabile. (MAGYAR NEMZET)

sursa: RADOR