Marea Britanie va continua să aprobe exporturile de armament către Israel, a declarat marți vicepremierul Oliver Dowden pentru Reuters.

El a afirmat că o operațiune israeliană la scară largă în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza nu va duce prin ea însăși la o suspendare a livrărilor de arme din Marea Britanie.

"Evaluarea pe care o întreprindem pentru controlul exporturilor de arme este una dintre cele mai riguroase din lume. Nicio acțiune individuală nu reprezintă o linie roșie", a declarat Oliver Dowden pe marginea lucrărilor unei conferințe comerciale dintre Marea Britanie și Arabia Saudită, desfășurată la Riad.

"Așa cum a stabilit ministrul de externe în urmă cu câteva zile, suntem încrezători în continuarea acestor exporturi de arme”, a mai spus el.

La începutul acestei luni, Statele Unite au reținut un transport de mii de bombe grele, din cauza îngrijorării față de ofensiva Israelului la Rafah, unde Washingtonul se opune unei invazii israeliene majore fără garanții civile. Dar duminică ministrul britanic de externe David Cameron a declarat că interzicerea exporturilor de arme britanice către Israel ar întări Hamas.

"Acțiunea Israelului în ceea ce privește Rafah nu este ceva ce va declanșa, în sine, o schimbare a poziției guvernului britanic față de exporturile de arme", a subliniat Oliver Dowden.

Tancurile israeliene au pătruns marți în Rafah, forțând civilii să se refugieze în grabă. Mai mult de un milion de locuitori din Gaza s-au refugiat în Rafah după ce Israelul a ordonat evacuarea din nordul Fâșiei Gaza în octombrie, iar acum se luptă să găsească mijloacele de a fugi din nou.

"În ceea ce privește Rafah, ceea ce continuăm să facem este să ne angajăm cu israelienii în legătură cu preocupările noastre privind intrarea ajutoarelor și cu desfășurarea adecvată a oricărei ofensive pentru a ne asigura că reducem la minimum victimele civile”, a declarat Oliver Dowden. 

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA