Comisia Europeană a demarat o investigație aprofundată asupra Meta pentru posibila încălcare a regulilor UE cuprinse în Digital Services Act (DSA) privind protecția minorilor.

Bruxelles-ul se teme că „sistemele Facebook și Instagram, inclusiv algoritmii lor, ar putea stimula dependențe comportamentale în rândul copiilor” și ar „crea efecte” de izolare și depresie riscante pentru sănătatea lor mintală. Autoritățile de la Bruxelles controlează și metodele de verificare a vârstei implementate de Meta, relatează RaiNews.

În detaliu, investigația se referă la respectarea de către Meta a obligațiilor DSA privind evaluarea și atenuarea riscurilor cauzate de proiectarea interfețelor online ale Facebook și Instagram, care ar putea exploata punctele slabe și lipsa de experiență a minorilor și ar putea provoca un comportament care creează dependență și/sau ar consolida o atitudine de izolare socială.

Evaluarea - explică Comisia - este necesară pentru a contracara potențialele riscuri pentru exercitarea dreptului fundamental la bunăstarea fizică și psihică a minorilor și la respectarea drepturilor acestora. 

În același timp. Comisia verifică și respectarea de către Meta a cerințelor DSA privind măsurile adoptate pentru a împiedica minorii să acceseze conținut neadecvat. 

 
Meta: vom împărtăși cu UE munca depusă pentru protejarea copiilor 

„Vrem ca adolescenții să aibă experiențe online sigure, adecvate vârstei. De aceea, în ultimul deceniu, am dezvoltat peste 50 de instrumente și politici menite să îi protejeze. Aceasta este o provocare cu care se confruntă întreaga industrie și suntem gata să împărtășim Comisiei Europene mai multe detalii despre activitatea noastră”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta referindu-se la ancheta declanșată de Comisia Europeană. 

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA