Au trecut două luni de la intrarea în vigoare a legii care reglementează controlul tutunului, dar mai vedem la terase, în stații sau pe stradă oameni care fumează în spațiul public, fără a suporta vreo consecință dictată de noua lege.

La sfârșitul lunii mai curent, au intrat în vigoare amendamentele operate la Legea privind controlul tutunului. Amendamentele interzic fumatul în spaţiile publice închise şi semi-închise, inclusiv la locul de muncă, indiferent de tipul de proprietate. De asemenea, actul legislativ interzice fumatul în toate spaţiile publice administrate de instituţiile medico-sanitare, instituțiile de învăţământ, autorităţile publice centrale şi locale.

Fumătorii nu au voie să-și aprindă țigările nici atunci când sunt în parcuri de distracţii şi pe terenurile de joacă pentru copii; pe stadioane, arene, în pieţe şi alte spaţii publice deschise pe durata evenimentelor publice.

Chiar dacă legea nu permite fumatul în staţiile de transport public, în transportul public şi în unitățile de transport private în care se află minori, prevederea este ignorată de mulți fumători. Culmea, aceștia rămân nepedepsiți în majoritatea cazurilor.

Legea obligă angajatorii, autorităţile publice centrale şi locale să afișeze în edificii avertismentul: „în această clădire/instituție fumatul este complet interzis” sau „fumatul în încăperi/transportul public contravine legii”.

30 de contravenții în 30 de zile

Autoritățile publice responsabile de monitorizarea implementării legii spun că instituțiile, atât publice cât și cele private, sunt verificate dacă s-au conformat sau nu prevederilor noii legi anti-tutun. În luna iunie curent, după intrarea în vigoare a legii, reprezentanții Centrului municipal de Sănătate Publică au inspectat mai multe instituții din capitală și au constatat că unele din ele nu aveau afișat semnul unic de interzicere a fumatului, iarîn incinta a două obiective de alimentaţie publică se fuma. Potrivit informației prezentate de CSP Chișinău, din cele 1 170 de întreprinderi inspectate, Serviciul de supraveghere de stat a sănătăţii publice din municipiul Chişinău a emis 58 de prescripții sanitare, 11 hotărâri privind interzicerea comercializării produselor din tutun și cinci hotărâri privind suspendarea activităţii pentru agenții economici care au comis abateri.

Solicitat de Report.md pentru a vedea câte sancțiuni au fost aplicate persoanelor fizice și juridice pentru încălcarea legii anti-tutun, Inspectoratul General de Poliție ne-a informat că în luna iunie curent au fost  înregistrate 30 de contravenții.

Razii în comun cu jurnaliștii

Specialiștii spun, însă, că aceste date statistice nu sunt relevante atât timp cât autoritățile păstrează indicatorii respectivi doar pentru raportări interne și dări de seamă. Ghenadie Țurcanu, coordonator de programe la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate a comunicat pentru Report.md că autoritățile trebuie să mediatizeze aceste controale, dar și să informeze publicul despre sancțiunile aplicate. „Este necesar ca structurile statului, care verifică implementarea legii, să fie mai ferme în acțiunile lor și mai vizibile. Bunăoară, au fost verificați agenții economici... Dacă aceștia au admis abateri, ei nu au fost sancționați, ci li s-a mai dat răgaz. Adică au fost iertați. Țările care au implementat cu succes legea anti-tutun i-au sancționat dur pe cei mai mari agenți economici care nu s-au conformat acestor prevederi și au făcut din acest fapt subiect de interes public. La aceste controale au fost prezenți mulți jurnaliști, care au mediatizat acțiunile. Lecția aceasta a fost învățată și de alți agenți economici. În toate țările în care legea funcționează, precum Marea Britanie, Spania, Ucraina, Rusia etc., mass-media a avut un rol determinant, nu structurile statului. Cred că anume aceste raiduri în comun cu jurnaliștii îi va responsabiliza și pe cetățenii noștri”, crede Ghenadie Țurcanu. El susține că moldovenii trebuie să înțeleagă că fumatul în locuri interzise le poate aduce amenzi usturătoare.

În UE, tutunul ucide anual aproximativ 700 mii de persoane

      În stânga, plămânii unui nefumător / În dreapta, plămânii unei persoane care a murit de emfizem pulmonar

Dacă în Republica Moldova sunt aplicate prea puține sancțiuni pentru nerespectarea legii anti-tutun, Uniunea Europeană recurge la măsuri mai dure de luptă contra fumatului. În acest an a intrat în vigoare o nouă Directivă UE privind produsele din tutun. 

Noul act legislativ comunitar include norme mai dure vizând modul în care produsele din tutun sunt fabricate, produse și prezentate în UE.

Modificările vin în contextul creșterii numărului de fumători în spațiul comunitar. Potrivit Comisiei Europene, utilizarea tutunului provoacă anual aproximativ 700 mii de decese în spațiul comunitar.

Prin noua Directivă se urmărește ca produsele din tutun și consumul de tutun în UE să devină mai puțin atractive, în special pentru tineri.

Printre modificările introduse este și cea privind avertismentele notate pe ambalaj. Astfel, autoritățile europene au stabilit că dimensiunile minime ale avertismentelor referitoare la sănătate vor asigura vizibilitatea, iar pachetele suple de țigarete, stil „ruj de buze”, destinate femeilor, sunt interzise.

Noua Directivă introduce reguli mai aspre în contracararea comerțului ilicit cu produse din tutun. Odată introduse aceste modificări, se estimează reducerea consumului de tutun, dar și reducerea cheltuielilor în medicină anual cu 506 milioane de euro.

Lilia Zaharia