Săpunul antibacterian a fost interzis în Statele Unite, după ce mai multe studii au demonstrat că ingredientele antibacteriene pot face mai mult rău decât bine pe termen lung. O decizie similară ar fi binevenită şi în Republica Moldova, susţin medicii dermatologi.

Specialiştii Centrului Naţional de Sănătate Publică consideră că o asemenea măsură ar putea fi luată în Moldova dacă şi Uniunea Europeană ar interzice acest produs de igienă.

Un an este termenul dat producătorilor de săpunuri antibacteriene din Statele Unite ale Americii pentru a-și modifica produsele ori pentru a le scoate din rețeaua de comerț. Asta după ce autoritatea de reglementare în domeniul alimentar şi medicamentelor a stabilit că nu există nici o dovadă ştiinţifică a faptului că produsele antibacteriene sunt mai eficiente decât apa şi săpunul obişnuit. Anumite date sugerează faptul că ingredientele antibacteriene pot face mai mult rău decât bine pe termen lung, pentru că provoacă frecvent reacţii iritante şi alergice şi au un efect agresiv asupra pielii. Potrivit oficialilor americani, mare parte dintre cele peste 2.000 de produse antibacteriene aflate pe piaţa americană conţin cel puţin una din 19 substanţe interzise. Decizia nu priveşte dezinfectanţii folosiţi în spitale.

Risc de infecții

Solicitată de Report.md, Aliona Zlatov, medic dermatolog la Dispensarul municipal dermato-veneorologic, a menţionat că săpunurile antibacteriene au proprietatea de a degresa puternic pielea şi, folosit zilnic, poate creşte riscul la infecţii şi poate provoca reacţii alergice la persoanele sensibile la astfel de afecţiuni: „Persoanele predispuse la alergii, într-adevăr, pot avea probleme şi nu trebuie să folosească acest tip de săpun. Săpunul antibacterian, lichid sau solid, usucă pielea şi poate deteriora flora normală, astfel lăsând o poartă deschisă pentru diverse infecţii”, susține Aliona Zlatov. Potrivit ei, aceste produse de îngrijire trebuie folosite cu prudenţă, pentru că pot dăuna. Acum există tendinţa de a utiliza săpunurile pe bază de parafină, cu ingrediente naturale, care formează o peliculă protectoare pe piele şi nu distrug stratul lipidic, care, de fapt, este un scut natural pentru organism.

Cealaltă parte a monedei 

„Probabil că decizia de a interzice acest tip de săpun se bazează pe anumite cercetări, care au arătat că ar conţine anumite substanţe nocive. De aceea, ar fi binevenită o asemenea măsură şi în Republica Moldova, dacă se urmărește grija pentru sănătatea populaţiei, mai ales în condiţiile în care vedem că tot mai mulți oameni dezvoltă alergii. Să vedem şi partea cealaltă a monedei. Să nu fie un truc comercial, dictat de marile industrii cosmetice, ca să excludă un produs de pe piaţă pentru a face loc altuia, nou, pe care au interesul să-l promoveze. Am sesizat, însă, că săpunurile antibacteriene au fost până acum intens promovate pe piaţa noastră”, mai spune Aliona Zlatov.

Soluția: Testele ştiinţifice

Ştefan Constantinovici, şeful Secţiei expertiză sanitară a Centrului Naţional de Sănătate Publică, a comunicat pentru Report.md că nu cunoaşte despre decizia din SUA. „Urmează să determinăm din ce considerente a fost interzis săpunul antibacterian. În Uniunea Europeană, substanţele chimice mereu sunt supuse testelor şi la un anumit moment s-ar putea demonstra că o substanţă anume considerată inofensivă are, de fapt, efecte nocive. Asemenea situaţii s-au m-ai întâmplat. În acest caz, UE informează toate ţările şi produsele interzise sunt scoase din uz. Tot ce este interzis în UE, nu poate ajunge pe piaţa noastră. Noi ne conducem de Regulamentul european privind produsele cosmetice, care urmează a fi aplicat şi în Republica Moldova începând cu 2018”, ne-a mai spus Ştefan Constantinovici.

Normele UE vor fi aplicate şi în Republica Moldova

„În conformitate cu prevederile Acordului de Asociere UE - Republica Moldova, inclusiv Regulamentul privind produsele cosmetice (intrat în vigoare în spaţiul comunitar în 2013), urmează a fi transpus în legislaţia naţională, iar noi lucrăm în prezent la elaborarea metodelor de analiză necesare pentru verificarea compoziţiei produselor cosmetice şi siguranţei lor. Produsele cosmetice nu înseamnă numai produse de machiaj sau parfumuri, dar şi produse de îngrijire, precum cele de protecţie solară, de curăţare şi pasta de dinţi. Principalele prevederi ale Regulamentului vizează măsurile pentru identificarea ingredientelor interzise sau reglementate în aceste produse. Astfel, vom asigura un mecanism clar de monitorizare şi testare a produselor cosmetice, atât importate, cât şi produse în Republica Moldova, în ceea ce priveşte calitatea şi inofensivitatea acestora, aşa cum se întâmplă în UE, inclusiv în România”, a mai spus Ştefan Constantinovici.

Natalia Costaş