Toate lacurile din Chişinău conţin bacterii periculoase pentru sănătate şi nu sunt recomandate pentru scăldat. În ciuda avertismentelor lansate de medicii igienişti, oamenii aleg să se răcorească în apele infestate.

Mai mult, în lacul din oraşul Vatra a fost organizat şi un campionat la înot, la care au participat peste 500 de persoane, deşi scăldatul era interzis.

Cinci surse de infecţii

În municipiul Chişinău sunt cinci lacuri dotate cu plajă - „Valea Morilor",  "Valea Trandafirilor", "Râşcani", "La Izvor" şi "Vatra". Specialiştii Centrului municipal de Sănătate Publică  (CMSP) susţin, însă, că nici unul dintre ele nu corespund normelor sanitare şi recomandă evitarea scăldatului în aceste locuri. „Noi prelevăm lunar probe de apă din bazinele acvatice. Rezultatele sunt alarmante”, ne-a spus Tudor Puiu, medic igienist în cadrul CMSP. De exemplu, în ultimele probe de apă de la plajele din oraşele Vadul lui Vodă şi Vatra au fost depistaţi vibrioni holerici,bacterie care  favorizează apariţia bolilor diareice acute. Infectarea este posibilă dacă apa contaminată ajunge în cavitatea bucală sau nazală şi în cazul consumului de peşte din aceste bazine acvatice. Deşi nu se menţionează cauza apariţiei bolilor, numai pe parcursul săptămânii trecute, Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chişinău a înregistrat  344 cazuri de boli diareice acute, 41 cazuri de infecţie enterovirală, inclusiv 38 la copii.

Lacurile sunt pentru admirat, nu pentru scăldat

„Noi am instalat plăcuţe de avertisment. Salvamarii noştri, de asemenea, preîntâmpină oamenii despre pericolul scăldatului, însă nu putem umbla lor să-i împiedicăm să intre în apă. Toate lacurile din municipiu sunt decorative. Ele nu sunt naturale şi n-au fost prevăzute pentru scăldat. Oamenii pot face băi de soare şi pot primi un duş în cabinele special amenajate pe plaje, însă nu trebuie să se scalde în lacuri, inclusiv în lacul "Valea Morilor", care trebuie reamenajat”, a comunicat pentru Report.md directorul-adjunct al Întreprinderii Municipale "Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi", Galina Leahu

De cealaltă parte, chişinăuenii afirmă că autorităţile locale nu le oferă nici un ştrand public pentru odihnă în perioada estivală. „Nu avem noi bani de mare şi nici pentru bazinele private, de aceea venim să ne răcorim în lacul de lângă casă. Plăcuţele astea cum stăteau aici cu cinci ani în urmă, aşa stau şi acum şi văd că toată lumea se scladă şi n-a păţit nimic. Chiar şi lacul de la Valea Morilor a fost reconstruit recent, tot nu este amenajat pentru scăldat”, s-a plâns un o doamnă.

Medicul igienist, Tudor Puiu, afirmă însă că pe lângă bolile diareice acute, oamenii pot lua din apa stătută şi nedezinfectată a lacurilor şi diverse boli de piele, aşa cum ar fi micozele. „Aceste lacuri n-au mai fost curăţate de 20 de ani şi, la temperaturi înalte, se dezvoltă diverse microorganisme, care crează un focar de infecţii. Dacă lacul din oraşul Vatra şi râul Nistru au statut de zonă de agrement de importanţă naţională, atunci lacurile din Chişinău au doar rol decorativ. Nu aşteptăm nici o îmbunătăţire a situaţiei, pentru că ele trebuie curăţate şi protejate de devărsările de ape meteorice, dar la noi se investeşte în acest sens în măsura posibilităţilor, adică mai deloc. Doar bazinele de înnot mai oferă o siguranţă”, ne-a spus Tudor Puiu.

Ignoranţa ne poate costa sănătatea

Cum s-a întâmplat că în perioada în care scăldatul era interzis din cauza vibrionului de holeră depistat, în lacul din oraşul Vatra a fost organizat şi un campionat la înot, la care au participat peste 500 de persoane? Cum de n-a fost coordonat cu instituţiile specializate un eveniment atât de important? „Noi suntem autoritatea care monitorizează calitatea apei. Ei au cerut şi noi i-am informat despre problemele depistate. Însă decizia le aparţine. Nu ştim exact dacă au fost cazuri de îmbolnăvire după campionat. Săptămânal sunt înregistrate sute de cazuri de boli diareice acute, însă nimeni nu o să spună cu siguranţă de ce au fost provocate. Cauze pot fi mai multe şi putem doar presupune. Cel puţin, datorită acestei competiţii s-a amenajat plaja centrală a lacului din oraşul Vatra, care până acum a fost totalmente neglijată. Acolo numai apă nu este, dar plaja deja arată bine”, a mai spus Tudor Puiu.

Natalia Costaş