Medicii sună alarma: numărul copiilor diagnosticaţi cu tusă convulsivă creşte alarmant din cauza nevaccinării. Refuzul părinţilor de a-şi imuniza copiii ar putea duce la reapariţia unor boli grave în Moldova, precum difteria sau poliomielita.

Focare de tusă convulsivă la Chişinău, Bălţi, Ştefan Vodă şi Făleşti

Datele Centrului Național de Sănătate Publică arată că în primele 7 luni ale anului 2016 au fost înregistrate 146 cazuri de tusă convulsivă, cei mai afectaţi fiind copiii cu vârsta de până la 2 ani. Potrivit specialiştilor, focare de tusă convulsivă au fost înregistrate în municipiile Chişinău şi Bălţi, precum şi în raioanele Ştefan Vodă şi Făleşti. Tusea convulsivă, denumită popular „tusea măgărească”, reprezintă o infecţie acută a căilor respiratorii. Medicii avertizează că cea mai frecventă complicaţie a bolii este pneumonia bacteriană, care, împreună cu insuficienţa respiratorie, poate conduce la deces. Boala este extrem de contagioasă, iar cei mai expuşi sunt copiii nevaccinaţi sau vaccinați cu întârziere sau incomplet.

Numărul părinţilor care refuză vaccinarea - în creştere

„În ultimii 8 ani, acoperirea vaccinală a scăzut de la 95,4% până la 89,7%, ceea ce a determinat o creștere continuă a morbidității prin tusea convulsivă. Şi asta în condiţiile în care toate vaccinurile sunt gratuite şi de calitate în Moldova. În perioada 2011 – 2015, proporția bolnavilor prin tusea convulsiva nevaccinați deplin și fără date de vaccinări a variat între 67% și 85%”, a comunicat pentru Report.md, Laura Ţurcan, şefa Secţiei epidemiologia bolilor prevenibile prin vaccinări din cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică (CNSP).

„Se atestă o dominare a persoanelor nevaccinate. Au fost înregistrate și cazuri printre cei vaccinați, dar care nu au avut o administrare completă de vaccin și nu au reușit să primească toate dozele necesare pentru o protecție deplină sau au o perioadă de imunizare contra tusei convulsive mai mare de 6 ani, după care vaccinul nu mai protejează atât de eficient. În urma anchetării epidemiologice a cazurilor au fost identificate în mare parte persoane care au refuzat vaccinarea. Astfel, pentru a asigura o situație epidemiologică favorabilă permanentă la tusea convulsivă (ca și la alte infecții) ar fi nevoie de revaccinări multiple repetate la un interval de 5 - 7 ani. În unele ţări din Europa, copiii sunt imunizaţi cu vaccin antipertusiss injectabil, mai slab imunogen, care nu dă nici reacții adverse severe, dar nici o protecție la fel de mare ca cel celular, cu efecte adverse mai pronunţate. Astfel, ciclic pot apărea focare de boli contagioase, care se pot transmite la copii nevaccinați”, a atenționat Laura Ţurcan.

Medicii recomandă imunizarea copiilor împotriva unei serii de afecţiuni începând din primele zile de viaţă după o schemă prevăzută de Programul National de Imunizare, aceasta fiind singura cale de a reduce incidența bolilor infecțioase foarte grave, cum ar fi rujeola, rubeola sau poliomielita şi de a le „ţine în frâu”. Statisticile arată că, la nivel mondial, peste 3 milioane de copii, cu vârsta de până la 5 ani, mor anual din cauza bolilor prevenibile prin vaccinări.

Vaccinurile sunt printre cele mai testate produse farmaceutice

„De cele mai multe ori părinţii refuză să-şi vaccineze copiii din cauza unor mituri care circulă inclusiv în mediul on-line şi a unor campanii denigratoare, care nu au nici un reper ştiinţific. Este greşit să nu imunizezi copilul pe motiv că incidenţa unei boli este tot mai mică. Astfel apare riscul izbucnirii unor epidemii. Pentru a eradica bolile, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă să fie vaccinată cu regularitate 95% din populaţie”, ne-a mai spus Laura Ţurcan. Ea combate şi alte mituri care influenţează decizia părinţilor: vaccinurile sunt printre cele mai testate produse farmaceutice. În Republica Moldova sunt importate doar vaccinuri atestate și aflate permanent sub controlul OMS și care corespund tuturor standardelor internaționale. Din acest an, vaccinurile sunt procurate prin intermediul UNICEF şi sunt aduse, păstrate și transportate în țară cu respectarea condițiilor lanțului frigorific neîntrerupt - de la producător până la pacient în teritoriu. Ca și oricare alt medicament, în cazuri rare, vaccinurile provoacă anumite reacții, însă efectele adverse pe care le pot avea sunt ușoare, de tip local – inflamații, înroșirea zonei sau un episod scurt de febră - şi nu pot fi asociate cu riscul de a dezvolta anumite complicaţii în timp.

Poliomielita ar putea reveni în Moldova din Ucraina

În mai multe ţări din Europa subiectul vaccinării a devenit şi mai acut după ce în Ucraina au fost înregistrate cazuri de poliomelită. „Din cauza conflictului armat, copiii din Ucraina nu au mai fost prinși în schema de vaccinare. Viruşii nu cunosc hotare şi se pot răspândi extrem de repede, mai ales în zilele noastre, când există un flux migraţional intens. Recent, de exemplu, în Spania un copil a decedat din cauza difteriei. Acum nu avem cazuri de difterie în ţară, însă în perioada 1994 - 1996, în Moldova s-au înregistrat aproximativ 880 de cazuri de difterie, din care 48 s-au soldat cu deces. Aproape jumătate din numărul bolnavilor şi decedaților erau copii nevaccinați mai mici de 14 ani. Numai datorită vaccinării prin metoda „din casă în casă” a fost stopată această epidemie. Dacă comparăm riscurile, atunci se vede că pericolul efectelor adverse este mult mai mic decât cel de a dezvolta o boală şi nu se compară cu acele complicaţii pe care le poate provoca această boală”, ne-a mai spus Laura Ţurcan.

O să fie „jale mare”!

„Vaccinarea înseamnă formarea anticorpilor şi, astfel, a imunităţii specifice către agentul împotriva căruia a fost vaccinat. Dacă copilul este vaccinat, înseamnă că posedă anticorpi şi organismul lui este gata să lupte. De 6 ani, de când monitorizez procesul de vaccinare la pacienţii mei, n-am întâlnit nicio complicaţie. Reacţia organismului la vaccin depinde de fiecare caz în parte: de sistemul lui imunitar, de factorul genetic, de patologii asociate şi nedepistate la timp, de mulţi alţi factori. Nimeni nu se gândeşte ce va păţi copilul dacă se va îmbolnăvi de difterie sau poliomielită. Însă difteria poate avea consecinţe letale, iar copilul bolnav de poliomielită poate ramine cu sechele pe viaţă. Pericolul acestor boli ne paşte şi se pot declanşa în următorii 2-3 ani”, susţine pediatrul Mihai Stratulat.

„Credeţi că vaccinurile sunt nocive? Tratamentul aplicat pentru a trata copilul bolnav de aceste boli este de zeci de ori mai nociv! Datorită vaccinurilor, noi am scăpat de aceste boli, dar una câte una ele se întorc. Dacă o să reapară şi la noi difteria şi poliomielita, după ce au fost înregistrate mai multe cazuri în UE şi Ucraina, o să fie „jale mare”.  Consecinţele nevaccinării sunt grave!”, a conchis Mihai Stratulat.

Natalia Costaş