Candidatul care a spus că va denunța Acordul de Asociere cu UE și va federaliza Republica Moldova (cu păstrarea armatei ruse pe teritoriul național) a învins în turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova.

După procesarea a 99,9% din procesele verbale, Igor Dodon se clasează pe prima poziție cu  52,29%, iar Maia Sandu – pe poziția a doua cu 47,71%.

Perfid. Cheamă la conciliere, dar vrea să excludă „Istoria Românilor” din școli

Socialistul pro-rus Igor Dodon a anunțat că primele trei inițiative ale sale în calitate de președinte vor viza: întoarcerea miliardului de dolari furat de la cetățeni de către hoți, nu de către cetățeni, revenirea produselor moldovenești pe piața rusă și înlocuirea „Istoriei Românilor” cu „Istoria Moldovei”  în școli.

Premierul Pavel Filip i-a felicitat pe ambii candidați la Președinție pentru rezultatele obținute. El i-a transmis lui Igor Dodon că guvernarea își dorește un președinte partener și că speră ca „cel care va avea de câștigat de pe urma acestor alegeri să fie cetățeanul”: „Vrem să lucrăm împreună, pe baza unei agende de modernizare a Republicii Moldova”, a spus Filip.

Iar președintele Parlamentului, Andrian Candu i-a transmis lui Igor Dodon că „viitorul european al Republicii Moldova nu depinde de un singur om, fie el și președinte”: „Vom  avea o colaborare instituțională constructivă cu președintele nou ales de către cetățeni, în limitele foarte bine delimitate de Constituție și în interesul cetățenilor. Parlamentul rămâne angajat pe drumul european așa cum a fost mandatat de cetățeni”, a explicat Andrian Candu.

Dodon, miza lui Plahotniuc la alegerile parlamentare din 2018

Pe de altă parte, Igor Dodon a anunțat la un post de televiziune din Rusia că va propune, în 2017, alegeri parlamentare anticipate, pentru a înlătura Guvernul pro-european, astfel încât să obțină o majoritate de stânga în Parlament, ca să-și poată implementa inițiativele.

Presa independentă de la Chișinău a scris că Igor Dodon ar fi, de fapt, omul sistemului construit de oligarhul Vlad Plahotniuc, cel care controlează integral puterea acum în Republica Moldova prin intermediul PD și a majorității parlamentare pe care și-a subordonat-o. Potrivit unor analiști, Plahotniuc este conștient de faptul că Partidul Democrat s-a compromis din cauza scandalurilor de corupție și încearcă să-și construiască un alt pol în perspectiva alegerilor parlamentare din 2018. Acest pol va fi unul de stânga, iar Igor Dodon va avea un rol central în coagularea majorității parlamentare ce va rezulta din alegerile parlamentare din 2018. Pentru aceasta, lui Igor Dodon i se va permite să se răstească uneori la actuala guvernare, pentru a acumula capital politic și de imagine. Va fi vorba, de fapt, de o mimare a opoziției în raport cu puterea lui Plahotniuc, care l-a ajutat mediatic pe Igor Dodon să ajungă președinte.

Lupta pentru salvarea Moldovei abia începe

                                                                             FOTO: Report.md 

În acest sens, partidele cu adevărat pro-europene și anti-sistem – Partidul Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu și Partidului Platforma Demnitate și Adevăr al lui Andrei Năstase vor avea un rol foarte important în următorii ani – să demonstreze această cârdășie mascată a falșilor pro-europeni ai oligarhului Plahotniuc cu președintele pro-rus Igor Dodon, să continue să mobilizeze societatea în jurul lor și a ideii europene și, în comun, să împiedice puterea Plahotniuc-Dodon să devieze de la parcursul european – să se opună alunecării Moldovei spre dictatură și mafiotizare.

„După alegerile de ieri, Plahotniuc și tot sistemul său corupt s-au ales cu un președinte pe potriva lor. Noi, cei 47% care am votat pentru Maia Sandu, știm acum că suntem o forță de temut, că uniți suntem mai puternici decât ei și nu ne vom opri aici. Îi vom învinge prin unire, solidaritate, răbdare și determinare!”, a comentat directorul Asociației de Politică Externă de la Chișinău, Victor Chirilă.

Cea mai murdară campanie electorală

Președintele ales al Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon, trebuie să renunțe la "retorica otrăvitoare" din campania electorală și să se angajeze să respecte obligațiile țării privind drepturile omului, a transmis luni, într-un comunicat, organizația Amnesty International Moldova. „Pe durata campaniei electorale, cetățenii Republicii Moldova au fost martorii unei retorici deranjante, pe alocuri otrăvitoare. Această retorică nu poate și nici nu trebuie să devină politică guvernamentală. Comentariile sexiste, xenofobe și alte discursuri de ură nu-și au locul la cârma țării", atenționează Amnesty International Moldova.

Noul președinte al Republicii Moldova trebuie să depună jurământul în fața Parlamentului și a Curții Constituționale, cel târziu în a 45 de zi după alegeri.

Vitalie Călugăreanu