Majorarea tarifelor la serviciile medicale din spitale și policlinici este contestată de avocatul poporului și de socialiști. Ministerul Sănătății argumentează scumpirea prin necesitatea ajustării prețurilor la costurile reale ale serviciilor.

O consultație la ginecolog, de 5 ori mai scumpă

”Dacă vreți o consultație, vă rog să vă programați”, îmi spune ginecologul dintr-o policlinică din capitală, întrebat despre noile tarife la serviciile medicale. ”La noi acum prețurile au crescut foarte mult. Dacă mai înainte o consultație costa vreo 50 de lei, acum e 250 de lei și nu înțeleg nici eu de ce s-a majorat așa de mult. Eu mai primeam și fără programare, le înțelegeam pe femei, dar acum nu pot. Ne verifică!”, mi-a spus medicul specialist.

La 10 februarie 2017, a fost publicat în „Monitorul Oficial” și a intrat în vigoare un nou catalog de prețuri pentru serviciile medicale prestate în spitale și policlinici. Unele servicii s-au majorat de câteva ori. Tarifele noi sunt aplicate numai în raport cu persoanele neasigurate, precizează cei de la Ministerul Sănătății și de la Casa Națională de Asigurări în Medicină. Datele oficiale arată că ar fi vorba de aproximativ 13% din populație sau fiecare al zecelea cetățean.

Conform tarifelor noi vor și cei care nu au programare la medic sau nu au ceea ce medicii numesc ”îndreptare” (din era sovietică „Направление”) de la medicul de familie, pentru a beneficia de consultația medicilor specialiști. Această majorare i-ar putea viza și pe cetățenii moldoveni care muncesc peste hotare, care preferă să treacă unele consultații și tratamente acasă, în timpul vacanțelor. Ei nu au poliță medicală.

Astfel, consultația la medicul specialist care deține gradul de profesor-doctor habilitat s-a scumpit de la 29 de lei, la 150, iar la cel care este conferențiar-doctor în ştiinţe medicale, de la 23 de lei, la 123 de lei. Tratamentul cariei dentare este mai scump cu 90 de lei, fiind majorat tariful pentru o vizită de la 34 la 124 de lei. În plus, noul catalog de prețuri exclude din tariful pentru o zi de spitalizare alimentația și medicamentele.

Spitalele înregistrează pierderi

Managerii unor spitale raionale cu care am discutat spun că majorarea era necesară, întrucât catalogul de prețuri nu a fost actualizat din 2011, iar între timp, s-au scumpit consumabilele. Potrivit directoarei spitalului raional Călărași, Silvia Bobescu, la unele servicii medicale erau înregistrate chiar pierderi, fiind „tarifate” la un preț mai mic decât costul serviciilor. ”De exemplu, la spirografie (n.r.: o investigaţie care constă în măsurarea capacității de respiraţie a plămânilor), numai tubul de o singură folosință costa până acum 50 de lei, iar investigația 27 de lei”, explică directoarea spitalului. Ea a precizat că majorările îi vor afecta pe cei fără poliță, iar numărul acestora nu este prea mare. Anul trecut, din 5500 de pacienți, aproximativ 200 au fost neasigurați.

Și directoarea spitalului raional Basarabeasca, Dorina Belous, argumentează că au crescut prețurile la produsele chimice, la vesela de unică folosință… ”La centrele private puteau stabili ce prețuri vroiau, dar la noi - numai conform catalogului de prețuri adoptat de Guvern. Aveam supra-cheltuieli la lumină, gazul s-a scumpit. La clinicile private consultația costa 150-200 lei, iar la noi – 20 de lei la un medic de categorie superioară. Aceiași medici lucrează și aici, și acolo. Acum tariful a crescut până la 90 de lei pentru consultația la medicii specialiști, nu și la cei de familie”, a precizat managerul.

Fără explicații 

O majorare a tarifelor la serviciile medicale era necesară, dar aceasta trebuia argumentată, mai ales în cazul scumpirilor considerabile, explică Ghenadie Țurcanu, expert al Centrului de Politici și Analize în Sănătate.

În opinia sa, până acum spitalele au fost puse în condiții improprii, pentru că în unele cazuri costurile erau mai mari decât prețul serviciilor, dar acestea nu erau majorate pentru a nu trezi nemulțumiri în societate. Astfel, serviciile pentru persoanele neasigurate erau acoperite financiar din contul celor asigurați, spune Ghenadie Țurcanu. În opinia expertului PAS, ar fi fost necesară o argumentare financiară din partea Ministerului Sănătății cel puțin pentru pozițiile unde au fost înregistrate cele mai semnificative majorări.

Poziția Ministerului Sănătății

Actualizarea catalogului s-a soldat nu doar cu majorarea tarifelor, dar și cu diminuarea unora dintre acestea, precum ar fi costul unei zile-pat pentru dializă, și prin includerea unor servicii noi, ne-a spus șeful Direcției buget și finanțe a Ministerul Sănătății, Denis Valac. El argumentează că tarifele vechi erau depășite de cheltuielile pe care le suportau spitalele, care se alegeau cu pierderi și cu datorii. Din această cauză, unele instituții medicale refuzau prestarea unor servicii. Altele au fost dotate cu echipamente performante, dar nu aveau bază legală să ofere serviciile noi, care au și fost introduse în noul catalog de prețuri. Este vorba de peste 1500 de servicii noi, precum unele angiografii, proceduri de rezonanță magnetică, unele tipuri de proteze, a subliniat reprezentantul Ministerului Sănătății.

În ceea ce privește argumentarea economică a majorării tarifelor, menționată de expertul PAS, Ghenadie Țurcanu, dar la care s-a referit și Centrul Național Anticorupție în avizul său la acest proiect, reprezentantul Ministerului Sănătății a spus că argumentarea era imposibilă: ”Calculele, adică aspectul tehnic al acestui exercițiu nu putea fi făcut public. Noi avem peste 6000 de poziții în catalogul tarifelor unice și fiecare modificare presupunea argumentarea și calculele necesare. Cum să fie făcute publice?”, s-a indignat Valac. El a dat asigurări că prețul poliței de asigurare nu are cum să fie influențat de aceste majorări, întrucât acesta este calculat „în baza altor metode”, iar tariful final depinde de complexitatea cazului, nu de tarifele unice incluse în catalog. Valac a adăugat că în situația când apar urgențe, pacienții sunt consultați gratuit, chiar și persoanele neasigurate, fie se adresează medicului de familie, fie la serviciile de urgență.

Avocatul poporului: Nu s-a ținut cont de veniturile cetățenilor

                  Proteste la Chișinău împotriva triplării tarifelor la serviciile medicale / FOTO: Report.md 

Pe de altă parte, avocatul poporului Mihai Cotorobai susține că majorarea tarifelor la serviciile medicale vor limita accesul populației la acestea. Instituția Ombudsmanului a anunțat că va iniția o investigație pentru a stabili în ce măsura au fost justificate aceste majorări și dacă s-a ținut cont de coraportul preț-venituri ale cetățenilor. Ombudsmanul consideră că aceste scumpiri vor afecta considerabil realizarea dreptului la ocrotirea sănătății. Acest lucru îi vizează nu doar pe cei care nu au poliță de asigurare medicală, dar și pe cei care dispun de ea, pentru că au fost majorate esențial și tarifele la serviciile medicale, investigații medicale care nu intră în polița de asigurare medicală obligatorie, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului. ”Asistența medicală va deveni un lux nepermis pentru mii de cetățeni din categoriile sărace, iar reducerea accesului la servicii medicale va conduce la sporirea morbidității și mortalității”, consideră Ombudsmanul, care mai subliniază că și până la aceste scumpiri multe persoane nu se adresau la medic din lipsă de bani sau din cauza corupției în sistemul de sănătate.

Pensia medie lunară nu acoperă minimul de existență pentru pensionari, iar salariul minim pe țară stabilit nu acoperă minimul de existență calculat semestrial, mai amintește Avocatul Poporului. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în I semestrul al anului 2016 minimul de existenţă în Republica Moldova a fost de 1813,7 lei, iar salariul minim lunar - de 2 100 lei.

Natalia Enache