Autoritățile de la Chișinău recunosc cu text deschis că CSI (Comunitatea Statelor Independente) este o organizație amorfă, controlată în totalitate de Rusia și supusă intereselor Moscovei, dar nu se grăbesc să renunțe la statutul de membru, invocând niște „facilitățile economice” care există doar pe hârtie.

Și experții menționează că CSI este o organizație fără viitor, iar angajamentele și documentele asumate și semnate sunt sfidate cu regularitate de Federația Rusă. „Ultimele evoluții demonstrează tot mai mult că viitorul acestei structuri este incert. Ineficiența politică a fost confirmată de incapacitatea organizației de a ocoli conflictele între statele membre soldate, inclusiv prin anexarea Crimeii. Aceste evoluții au dus la părăsirea CSI de către Georgia în 2008, iar Ucraina, din martie 2014, nu mai participă la lucrările reuniunilor CSI”, a declarat în timpul unor audieri la Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur.

Potrivit oficialului, valabilitatea acordurilor colective semnate între țări depinde deseori de voința politică a unui singur actor – Federația Rusă. În general, potrivit lui Andrei Galbur, nici măcar Rusia nu mai este interesată de CSI, fiind concentrată pe dezvoltarea Uniunii Eurasiatice.

Dar, chiar și în aceste condiții, șeful diplomației moldovenești susține că  Republica Moldova trebuie să-și păstreze statutul de membru al acestei organizații, pentru a beneficia de anumite „facilități economice”: „Având ca pilon cooperarea comercial economică, MAEIE consideră că participarea în continuare în cadrul CSI ar putea fi productivă pentru noi încă o anumită perioadă”.

Indicatorii cooperării economice demonstrează contrariul

Cooperarea economică cu statele membre ale CSI este în continuă scădere. În 2015, doar 25% din exporturile moldovenești au fost absorbite de piața CSI, a menționat ministrul-adjunct al Economiei și Comerțului, Vitalie Iurcu. Angajamentele asumate nu sunt respectate. În pofida Acordului de comerț liber în cadrul CSI, Rusia a interzis importul producției agricole, vinurile și carnea din Republica Moldova, după semnarea de către Chișinău a Acordului de liber schimb cu UE.

O mare parte a acordurilor semnate în cadrul CSI sunt anacronice, nu sunt semnate de toate statele membre sau nu sunt respectate, susține expertul IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga. „După embargourile impuse de Rusia în 2006 și 2014, s-a adeverit că prevederile acordurilor CSI nu sunt respectate de toți, de Federația Rusă, în mod special. Și atunci apare întrebarea: care mai e utilitatea rămânerii într-un acord care are doar însemnătate simbolică? - se întreabă Viorel Chivriga.

CSI, o mortăciune

Și fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Anatol Țăranu, consideră că CSI este o organizație fără viitor, iar Republica Moldova ar trebui să înceapă retragerea din acest acord. „CSI, tot mai des ne arată că moare. Este o organizație fără viitor. Moldova ar trebui să pândească momentul potrivit și să se retragă din CSI la momentul potrivit – fără declarații zgomotoase care ar irita Rusia, dar pas cu pas, trebuie să ne reducem prezența în această organizație nefuncțională”, susține Anatol Țăranu.

Chișinăul vrea refacerea relațiilor cu Rusia

Deși, după cum arată datele statistice, principalul partener comercial al Republicii Moldova este Uniunea Europeană, autoritățile de la Chișinău se declară tot mai interesate în restabilirea relațiilor comerciale cu Rusia, chiar dacă Moscova a demonstrat în repetate rânduri că poate încălca orice acorduri atunci când îi convine, că își permite să pedepsească economic (prin impunerea embargourilor) statele pentru a le determina să accepte anumite concesii politice. În acest sens, la 28 și 29 noiembrie urmează să aibă loc comisia interguvernamentală mixtă, condusă din partea Rusiei de vicepremierul Dmitri Rogozin, cel care, acum câțiva ani, numea Moldova „un coteț” și amenința că va veni la Chișinău, via România, la bordul unui bombardier.

La această ședință ar urma să fie discutată posibilitatea anulării barierelor tarifare impuse de Rusia: „Acum se lucrează intens, împreună cu MAEIE, la elaborarea unui „plan de acțiuni” care ar conduce la ameliorarea relațiilor economice bilaterale. Pe 28 și 29 noiembrie va avea loc comisia mixtă (după o pauză de 4 ani) și presupunem că în cadrul acestei comisii va fi acceptat acest plan de ameliorare a relațiilor economice”, a spus Vitalie Iurcu.

Potrivit lui, și premierul Pavel Filip i-a scris lui Vladimir Putin despre necesitatea anulării barierelor tarifare cu Republica Moldova.

Relațiile cu UE, pe planul doi?

Pe de altă parte, în pofida declarațiilor oficialilor, relațiile cu UE și implementarea Acordului de Asociere par să fi fost trecute pe planul doi. Deși conducerea Guvernului și Parlamentului se lăuda că au fost îndeplinite 90% din acțiunile prevăzute în „foaia de parcurs”, convenită cu UE, societatea civilă a constatat că au fost realizate doar jumătate dintre acestea. Iar pentru că nici Acordul de Asociere nu este implementat în termenii necesari, Republica Moldova ratează mai multe oportunități.

UE versus CSI

Datele statistice arată cât se poate de clar că piața de 500 de milioane de consumatori a Uniunii Europeană poate oferi mult mai multe posibilități producătorilor din Republica Moldova decât cea de 200 de milioane de consumatori din CSI. În ultimii ani, exporturile în CSI au scăzut constant, în timp ce în UE au crescut sau, în cel mai rău caz, au scăzut nesemnificativ, chiar și în condițiile anului trecut, când Republica Moldova s-a confruntat cu o secetă de proporții.

Potrivit ultimelor date ale Biroului Național de Statistică, în primele nouă luni ale anului curent, exporturile în CSI au constituit 21% din total, față de 25,6% în aceeași perioadă a anului trecut și au scăzut cu aproximativ 20%. Pe de altă parte, 63,3% din totalul exporturilor moldovenești au ajuns pe piața comunitară (față de aproape 62% în ianuarie-septembrie 2015).

Dragoș Drăgan