Ambasadorul Republicii Slovace la Chișinău, Robert Kirnag, îi îndeamnă într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Report.md, pe politicienii de la Chișinău să evite retorica geo-politică și să muncească pentru reformarea și dezvoltarea țării.

El a subliniat că Uniunea Europeană nu va mai fi atât de indulgentă și nu va mai oferi sprijin financiar decât dacă se vor înregistra progrese semnificative și rezultate pe care să le poată simți fiecare cetățean.

Report.md:- După ce au devenit cunoscute rezultatele alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, mulţi vorbesc despre riscul ca Republica Moldova să alunece de la vectorul Vestic al politicii externe, spre Est...

Robert Kirnag: - Republica Moldova este situată între Est și Vest și nu putem face nimic în această privință. Este o realitate. Întrebarea este ce fel de politici va promova Moldova în interesul propriilor cetățeni? Ca să obțină succes, Republica Moldova nu trebuie să aleagă între Est și Vest. Aceasta este o dilemă falsă impusă populației și clasei politice de către unele forțe externe, dar observăm că elementul acesta este folosit abuziv și de unele forțe politice din Moldova. Există riscuri mult mai mari decât unele declarații despre orientarea politicii externe. Republica Moldova trebuie să înceapă să muncească din greu asupra reformelor. Nu doar să vorbească, dar și să acționeze. Oamenii așteaptă rezultate concrete și tangibile ale procesului de reforme. Sfatul meu pentru politicienii moldoveni este să se apuce de lucru, să nu se uite în stânga sau în dreapta - nici la Est, nici spre Vest, ci să privească înainte și să acționeze în numele tuturor cetățenilor. Oamenii sunt dezamăgiți de ultimele evoluții din societatea moldovenească. Se simt trădați. Pentru orice forță politică, fie care urmează să fie aleasă în mod legitim, fie care se află deja la putere, mă refer la actuala coaliție de guvernare, va fi o provocare să recâștige încrederea oamenilor. Dar căi ocolitoare și scurtături nu există.

- Cum credeți, de ce populația Republicii Moldova a ales un președinte pro-rus? Deși acum Igor Dodon nu mai spune că este pro-rus, ci ”pro-Moldova”. În campania electorală el se declara pentru relații mai apropiate cu Rusia.

- Procesul electoral nu s-a încheiat. Așteptăm deciziile instanțelor de judecată și decizia finală a Curții Constituționale asupra rezultatelor alegerilor. Vom respecta orice președinte ales în mod legal. Nu îmi place să pun etichete asupra viitorului președinte, dar sunt bucuros că declarațiile se schimbă în ”pro-Moldova”. Suntem aici în calitate de oaspeți, de prieteni, putem doar să sprijinim, să ajutăm, dar cea mai importantă parte a transformărilor vă aparține.

Eu aș fi foarte atent în privința jocului ”de-a geopolitica”. Nu aș pune cele două direcții una împotriva celeilalte și nu aș impune această falsă dilemă populației - de a alege între Est și Vest. Integrarea europeană nu este împotriva cuiva. Integrarea europeană a Republicii Moldova nu trebuie să contravină cooperării economice cu partenerii tradiționali din Est și nu împiedică Republica Moldova să rămână în cadrul Comunității Statelor Independente. Moldova trebuie să-și construiască singură politicile, inclusiv pe cele externe. Nici o forță externă nu ar trebui să intervină în afacerile interne ale Republicii Moldova, iar Moldova trebuie să reziste în fața unor asemenea încercări. Republica Moldova trebuie să fie puternică și consolidată, trebuie să știe exact care îi sunt prioritățile și să le promoveze, să creeze un consens în societate în această privință.

- Referitor la conflictul transnistrean, președintele ales a declarat că acesta ar putea fi soluționat prin federalizarea Republicii Moldova. Ce părere aveți despre această inițiativă?

- Repet, nu sunt eu cel care trebuie să decidă ce va face Republica Moldova. Acest proces este foarte complex. Dar este foarte clar că diferendul transnistrean trebuie rezolvat înainte ca Republica Moldova să adere la UE. Cea mai bună cale este să le arătați oamenilor care locuiesc în regiunea transnistreană că există progrese în dezvoltare pe malul drept al Nistrului, că există prosperitate, că vorbitorilor de limbă rusă le sunt respectate drepturile. Desigur, există probleme politice serioase, probleme de securitate, dar există și metode simple și practice, care sunt importante pentru oameni. Trebuie menținut dialogul, este necesară o muncă zilnică de sporire a nivelului de încredere, trebuie căutată o soluție bazată pe parametri internaționali recunoscuți. Deși se vorbește despre federalizare, eu cred că este vorba mai degrabă despre confederalizare. Iar aceasta va avea anumite consecințe.

- Ce fel de consecințe?

- Confederalizarea va însemna și o nouă configurație constituțională. Dar nu cred că va fi o inițiativă productivă pentru soluționarea conflictului transnistrean. Sunt necesare mai multe politici generale adresate minorităților care locuiesc în Republica Moldova, dar și de descentralizare. Cei din regiuni vor trebui să aibă mai multe împuterniciri. Procesul de descentralizare trebuie să meargă mână în mână cu procesul de democratizare și dezvoltare economică.

- Actuala majoritate parlamentară se declară democratică și pro-europeană. Credeți că acționează așa cum se declară? Ce ar trebui să facă pentru a recâștiga încrederea populației?

- Nu este suficient să declari că ești pro-european. Orice guvernare va fi judecată după fapte, nu după vorbe. Pe viitor, nu se vor da bani atât de ușor. Principiul condiționalității va fi aplicat cu strictețe. Uniunea Europeană oferă ajutor Republicii Moldova și tuturor cetățenilor săi, așa că nu vom lua partea nimănui. Declarațiile despre reforme nu sunt suficiente. Doar implementarea reformelor, a celor reale și rezultatele tangibile ne vor convinge că există o agendă de dezvoltare a Republicii Moldova.

- Republica Moldova se află printre țările către care Slovacia își îndreaptă sprijinul în mod prioritar…

- Da, Republica Moldova este în topul celor trei țări care beneficiază de asistență pentru dezvoltare din partea Slovaciei. În Africa, este vorba despre Kenia, în Asia – Afganistan, iar în Europa – Republica Moldova. Moldova se bucură de un statut special, pentru că aspiră să devină stat membru al Uniunii Europene. Față de Republica Moldova suntem mai ambițioși și suntem gata să lucrăm la un nivel mai sofisticat ca să o ajutăm. Dar rămâne la latitudinea Chișinăului să spună de ce are nevoie. Noi nu vă impunem proiectele noastre și nici banii noștri, dar mai degrabă reacționăm la solicitările părții moldovenești. Ne străduim să lucrăm împreună în interesul Republicii Moldova. Dar vedem că uneori îi este dificil părții moldovenești să decidă care îi sunt prioritățile. Ori acest lucru este foarte important în procesul de lucru cu partenerii europeni – să știi ce vrei.

Natalia Enache