Președintele Igor Dodon și-a asumat, în numele Moldovei, la Moscova, o datorie de peste 6 miliarde de dolari, acumulată de regiunea transnistreană față de concernul rus „Gazprom”. 

„Avem anumite idei cum să ieşim din această situaţie. Datoria din dreapta Nistrului este de aproximativ 500 milioane de dolari, iar din stânga Nistrului – de 6 miliarde de dolari. Trebuie să înţelegem că toată această datorie – de peste 6,5 miliarde de dolari – este datoria totală a Moldovei”, a spus Dodon la întâlnirea cu președintele Consiliului de administrație al „Gazprom”, Alexei Miller.

Este o declarație populistă, dar care ar putea avea efecte economice devastatoare pentru Moldova, susține experții din domeniul energeticii de la Chișinău. Autoritățile nu au reacționat, deocamdată.

Dodon „înarmează” Rusia

”Un nebun aruncă o piatră, iar 10 deștepți nu pot să o scoată”, a comentat ironic fostul director general al ANRE, Victor Parlicov, expert IDIS ”Viitorul”. El a amintit despre faptul că Igor Dodon a fost ministru al Economiei și cunoaște care este diferența între datoria unui stat și datoria unui agent economic („MoldovaGaz” SA). Totuși, președintele a ales să sfideze toate normele juridice, afirmând că datoria Transnistriei este a Republicii Moldova;: ”Nu o pot interpreta decât ca pe o declarație politică ”împinsă” de patronii lui de la Moscova, care sunt și unicii beneficiari ai acestei declarații”, ne-a spus Parlicov. Expertul este îngrijorat că aceste declarații ar putea fi utilizate de „Gazprom” într-un eventual litigiu, în care Republica Moldova ar cere anularea acestei datorii create artificial.

Parlicov este sigur că această declarație ar putea fi utilizată de negociatorii ruși, pentru a pune presiune și pentru a obține cedări din partea Moldovei. Potrivit lui, Igor Dodon înarmează partea rusă cu instrumente la negocieri.

Câte 300 de lei pe lună, timp de 10 ani

În privința lipsei de reacție a autorităților constituționale, Victor Parlicov a comentat: ”Părerea papagalului nu întotdeauna coincide cu părerea stăpânului”. Expertul a mai calculat că, dacă teoretic ar fi ca Republica Moldova să achite datoria acumulată de malul stâng al Nistrului, atunci fiecare cetățean ar trebui să achite câte 300 de lei lunar, timp de 10 ani: ”Asta trebuie să ajungă la fiecare cetățean al Republicii Moldova și la fiecare votant al lui Dodon”, a încheiat Parlicov.

Expertul în energetică, Ion Muntean, spune că având capital majoritar la SA „MoldovaGaz”, concernul rus „Gazprom” a admis în mod intenționat ca această datorie să crească. Ea nu poate fi pusă pe seama consumatorilor din partea dreaptă a Nistrului, iar în cazul în care aceasta ar fi acceptată de autoritățile de la Chișinău, ar avea un impact catastrofal asupra economiei moldovenești.

Expert: Să plătească „Gazprom”!

”Igor Dodon abordează extrem de superficial problema și face declarații populiste, care nu au nimic în comun cu realitatea”, a comentat Sergiu Tofilat, expert la Centrul de Analiză, Supraveghere și Protecție în domeniul Energetic (ASPE).

Potrivit lui Tofilat, aceasta este o declarație politică ce nu poate fi pusă pe hârtie și nu poate fi folosită într-un eventual litigiu în instanță de către „Gazprom”. El a amintit că Guvernul Republicii Moldova deține o cotă de 33% în compania „MoldovaGaz” și este responsabil în limita cotei deținute.

Expertul consideră că „Gazprom” ar trebui să-și asume această datorie și să o radieze, pentru că a admis, cu bună știință, acumularea acesteia. El este sceptic și în privința datoriei de 500 de milioane de dolari, pe care ar avea-o Chișinăul față de „Gazprom”. Expertul admite că aproximativ 200 de milioane ar fi justificate, fiind vorba de datoria acumulată de „Termoelectrica” și de devierile financiare din perioada 2011-2015, când nu au fost ajustate tarifele.

”Restul sumei de 300 de milioane de dolari este consecința managementului defectuos al „MoldovaGaz”. Banii au fost furați prin tot felul de scheme, intermediari și contracte de consultanță cu tot felul de dubioși, care s-au acumulat ca datorii nejustificate, iar banii nu au mai ajuns la Gazprom”, a spus Tofilat. El a subliniat că este nevoie de un audit la „MoldovaGaz” - o revizie generală în cadrul căreia să fie verificată fiecare factură și fiecare contract.

Cetățenii îi trimit lui Dodon facturile la gaz

Declarațiile lui Igor Dodon au generat reacții hazlii în rândul cetățenilor. În semn de protest, unii expediază pe adresa Președinției facturile la gaz și îi cer lui Dodon să le achite: ”I-am scris lui Igor Dodon și o țidulă. Deja putem sta relaxați, să bem ceai și să nu ne diorgăim. Gazul îl achită Dodon”, scrie un consumator pe contul său de Facebook, atașând și o poză cu scrisoarea expediată președintelui.

Solicitat de Report.md, deputatul Partidului Democrat, Sergiu Sîrbu, a declarat că formațiunea din care face parte nu are deocamdată o poziție oficială referitoare la declarațiile privind gazele naturale făcute de președinte la Moscova. El a subliniat că problema datoriei regiunii transnistrene față de „Gazprom” va fi soluționată în formatul de negocieri ”5+2”: ”Sperăm că odată cu soluționarea conflictului transnistrean în acest format, va fi soluționată și problema legată de energie”, a declarat Sîrbu.

Natalia Enache