Investitorii străini care ar vrea să investească în sectorul energetic al Republicii Moldova sunt demotivaţi să facă acest lucru, spun experţii, pentru că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică încalcă regulile de joc în timpul jocului, modificând nejustificat metodologia de calculare a tarifelor.

Consiliul de Administraţie al ANRE a aprobat noi metodologii de calculare şi aplicare a tarifelor reglementate la energia electrică şi gaze. ANRE explică necesitatea modificărilor prin „ajustarea cadrului de reglementare secundar la actele legislative, optimizarea modului de calculare a preţurilor şi tarifelor reglementate pentru gazele naturale şi energia electrică, precum şi prin reducerea costurilor aferente consumului tehnologic şi a pierderilor tehnice de energie electrică”. Acest fapt, spune ANRE, va permite includerea în tarife a costului pierderilor tehnice ce nu le vor depăşi pe cele efective.

Nu în ultimul rând, noile modificări vor permite, argumentează ANRE, „optimizarea rentabilităţii activelor operatorilor reţelelor electrice de distribuţie, excluderea situaţiilor de abuz din partea întreprinderilor monopoliste în raport cu consumatorii, prin includerea cheltuielilor şi a costurilor nejustificate în tarifele şi preţurile reglementate”.

Operatorii, nedumeriţi

Urgența aprobării noilor metodologii a nedumerit operatorii energetici, care susţin că schimbările operate vor afecta întregul sector energetic, întrucât vor fi diminuate resursele financiare alocate investiţiilor. În consecinţă, asta va duce la diminuarea calităţii serviciilor. Operatorii, care consideră că prin modificarea metodologiei, este încălcat principiul predictibilităţii investiţiilor, au solicitat amânarea măsurii cu cinci ani. Pentru început, ei propun includerea în tarife a pierderilor acumulate în ultimii ani din cauza devalorizării leului.

Pe de altă parte, directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, susţine că au fost respectate toate termenele şi procedurile de consultare publică, iar scopul ANRE este de a „stabili tarife corecte şi echitabile”.

Ar trebui să simțim miros de gaze în aer

Fostul director al ANRE, Nicolae Răileanu, se declară nedumerit de decizia Consiliului de Administraţie al ANRE de a modifica metodologia de calculare a tarifelor, pe care o cataloghează drept „o încercare de a fura consumatorii”.

„Cel mai important element vizează metodologia de calculare a pierderilor, de unde a şi pornit conflictul atunci când deţineam funcţia de director al ANRE. Până la noi, în tarif se includeau 64 milioane metri cubi de gaze ca pierderi, adică peste 320 milioane lei. Participând la o conferinţă în Turcia, alături de alte state din Comunitatea Energetică, toţi au rămas şocaţi când le-am spus că pierderile noastre se cifrează la 64 milioane metri cubi de gaze, pe când în alte state acest indicator abia dacă ajunge la 14-15 milioane metri cubi de gaze. Asta ar însemna că, mergând pe stradă, simți miros de gaze. Atunci, noi, fosta conducere a ANRE, am decis să aducem metodologia de calculare a tarifelor în concordanţă cu cerinţele europene, reducând pierderile la nivelul de 16,7 milioane metri cubi, adică la 84 milioane lei, nu 320 milioane lei. Acum, scopul este de a introduce în tarif pierderi uriaşe, care de fapt, nu există.

Acest lucru se face pentru a putea fura mai mult. Miza se cifrează la sute de milioane de lei”, a concluzionat Nicolae Răileanu, solicitat de Report.md.

Este pus la bătaie riscul de ţară

Pe de altă parte, expertul în probleme energetice, Sergiu Tofilat, atenţionează că există mari probleme şi la capitolulrentabilitate: „În sectorul energetic, care este monopolizat, rentabilitatea operatorilor este stabilită de stat, în funcţie de riscul ţării. Dacă în Germania rentabilitatea operatorilor este de 4% din toate cheltuielile, la noi aceasta trebuie să fie ceva mai mare pentru că şi riscul ţării este mai mare. În mod normal, ea ar trebui să varieze între 9-10%, dar au fost perioade când ajungea şi la 15%. Rentabilitatea este introdusă în metodologie, iar regulile de calculare a tarifului sunt fixe şi stabilite pentru 5 ani înainte. În toată lumea sunt respectate aceste reguli”, a explicat Tofilat pentru Report.md.

În opinia sa, „ANRE a decis că odată cu modificarea raitingului Moody¢s, trebuie schimbat şi modul de calculare a rentabilităţii”: „Pe de altă parte, metodologiile curente încă nu au expirat, fiind valabile până în martie 2018. Cu alte cuvinte, ANRE vrea să schimbe regulile de joc înainte de expirarea celor 5 ani, ceea ce nu este bine. Pe termen scurt, noi, consumatorii ar trebui să ne bucurăm de faptul că va scădea tariful cu câteva procente, dar pe termen lung acest lucru va avea un impact negativ, contribuind la sporirea riscului ţării. Investitorii care ţintesc sectorul energetic al Moldovei şi ar dori să investească aici, constată că regulile de joc nu sunt respectate. Dacă există deja o înţelegere ca timp de 5 ani rentabilitatea să fie la un anumit nivel şi să nu intervenim în schimbarea regulilor de joc, atunci acest lucru trebuie respectat. ANRE înclină, însă, să încalce regulile de joc stabilite anterior”, afirmă expertul.

Sergiu Tofilat nu exclude că ANRE planifică să mai reducă din cheltuielile operatorilor şi să recupereze devierile financiare acumulate până în 2015: „Probabil, acest lucru mai este legat şi de faptul că licitația de procurare a energiei este pe sfârşite, iar luna viitoare va fi făcut public învingătorul. Cred că preţul energiei va creşte puţin, iar prin noua metodologie se doreşte compensarea acestei diferențe”, presupune Tofilat.

ANRE este ţinut sub control politic, pentru a opri creşterea tarifelor

El nu vede o deschidere din partea autorităţilor în crearea unui reglementator independent: „Guvernarea nu este capabilă să asigure bunăstarea oamenilor, astfel încât cetăţenii să aibă venituri decente şi să nu fie afectaţi de creşterea tarifelor. Din acest motiv, ANRE este ţinut sub control politic pentru a opri creşterea tarifelor, fără a ţine cont de faptul că resursele energetice sunt importate. În consecinţă, avem tarife netransparente, nemulţumiri din partea consumatorilor şi operatorilor, fapt care duce la erodarea încrederii în ANRE. Fără presiune din extern este puţin probabil să ieşim din acest cerc vicios”, consideră Sergiu Tofilat.

Mariana Tabuncic